[cws-row cols=1 id=”cols1″][col span=12][cws-widget type=accs title=”” items=23][item type=accs title=”آیا قطره آهن باعث پوسیدگی دندان کودکان می شود؟”]
قطره مکمل آهن از داروهای مکملی است که در کودکان استفاده می شود و اغلب والدین پوسیدگی دندان های کودکشان را به آن مربوط می دانند اما باید بدانید که این قطره باعث پوسیده شدن نمی شود بلکه رنگ دانه های قهوه ای اکسید آهن بر روی دندان ها باقی می گذارد که فقط مشکل زیبایی ایجاد می کند و نه پوسیدگی.
راه حل: برای جلوگیری از رنگ گرفتن دندان های کودک، قطره را در انتهای زبان کودک بچکانید که بلافاصله بلعیده شود و بعد از آن مقداری آب به کودک بنوشانید تا از این رنگ گرفتگی جلوگیری شود.
[/item][item type=accs title=”آیا دندان شیری همیشه باید کشیده شود؟”]
اگر دندان شیری در طی روند عادی ریزش بدون هیچ مشکل دیگری در خود دندان یا دندان دائمی زیرین، لق شده و در حال افتادن است، نیازی نیست کشیده شود زیرا پروسه ریزش خودبخود اتفاق خواهد افتاد.
اما گاهی اتصال محکم دندان شیری با استخوان( فک جوش بودن دندان شیری) موجب تاخیر در رویش دندان دائمی زیرین و دندان های دائمی مجاور یا انحراف رویشی آن ها می شود که در این حالت باید مداخله درمانی به صورت کشیدن دندان شیری صورت گیرد. و بسته به میزان تکامل دندان دائمی زیرین از فضا نگهدار ممکن است استفاده بشود یا نشود.
[/item][item type=accs title=”چرا دندان درد در شبها بیشتر است؟”]
در موقع خواب به دلیل حالت دراز کش فشار خون در ناحیه سر و گردن و در نتیجه فکین و دندان ها افزایش می یابد. این فشار در حالت ایستاده کمتر است. همین امر باعث میشود که عروقی هم که در داخل دندان وجود دارد فشار شان افزایش پیدا کرده و دندان درد هم به همان نسبت افزایش پیدا کند.
حالت ایستاده طبیعتا درد را کاهش میدهد.
در افرادی که دندان قروچه شبانه دارند تماس های شدید دندان هایی که مشکل التهاب عروق و اعصاب دارند میتواند خود عاملی برای تشدید درد باشد.
[/item][item type=accs title=”مسواک برقی بهتر است یا مسواک دستی؟”]
مسواک های برقی محصولاتی جذاب هستند که مهمترین مزیت آنها تشویق فرد به مسواک زدن است. فواید عمده آنها در کودکان، افراد ناتوان و معلول و سالمندان خودنمایی می کند چون با راحتی بیشتری می توانند مسواک کنند. اما در یک فرد سالم و با انگیزه که به درستی مسواک میزند مزیت خاصی نسبت به مسواک های دستی ندارند مگر اینکه مسواک برقی از انواع سونیک باشد. در ضمن معمولاً این جذابیت اولیه آنها بعد از چند ماه استفاده از بین می رود.
روش صحیح: مسواک های برقی سونیک با سر های گرد که حرکت چرخشی دارد بهترین هستند و به خاطر امواج صوتی که تولید می کنند خاصیت تمیز کنندگی مسواک افزایش می یابد. سر مسواک را با زاویه 45 درجه نسبت به سطح دندان و به طرف لثه قرار دهید به طوری که مقداری از موهای مسواک روی لثه قرار گیرد. مسواک را برای حداقل 5 ثانیه روی هر سطح از دندان نگهدارید و سپس بر روی دندان بعدی قرار دهید. این کار را برای تمامی سطوح تمامی دندان ها انجام دهید (سطح بیرونی- سطح زبانی یا داخلی- سطح جونده).
استفاده از آنها در بیماران ارتودنسی نیز بسیار سودمند است زیرا این افراد نیازمند رعایت بهتر و دقیق تر بهداشت هستند.
[/item][item type=accs title=”چوب مسواک چیست و چه خواصی دارد؟”]
حضرت رسول اکرم (ص): “دو رکعت نماز با مسواک بهتر از 70 رکعت نماز بدون مسواک است “
خوب در آن زمان که مسواکی نبوده منظور پیامبر از این سخن چیست؟
مسواک قطعه چوبی از درخت اراک است که برای تمیز کردن دندانها به خصوص در بین مسلمانان به کار میرود. مناطق مهم رویش گیاه در جهان جنوب آسیا، ایران، مصر، هندوستان و حبشه میباشد و مهمترین نواحی رویش آن در ایران لار، بندرعباس، میناب، مکران و چاه بهار است.
این چوب را اگر در مقطع عرضی برش دهید کاملا ریش ریش می شود و دقیقا می شود همان مسواکی که ما استفاده می کنیم. خمیر دندون هم میشود همان موادی که داخل این چوب قرار دارد. اگر سفر حج تشریف برده باشید حتما بسته های آماده شده آن را دیده اید.
پیغمبر عظیمالشأن اسلام، حضرت محمد (صلی الله علیه واله و سلم)، اولین معرف و توصیه کنندهی این چوب در جهت بهداشت دهان و دندان بودهاند؛ در حالی که قبل از آن مسواکی وجود نداشته است و این بسیار جالب است.
ترکیبات مهم
مهمترین ترکیبات ریشه، ساقه و برگ گیاه شامل فلاوونوئیدها، ساپونین، تانن، ترکیبات گوگردی، بنزیل ایزوتیوسیانات، ترکیبات کلراید، فلوراید، کلسیم و سیلیسیم میباشد.
اثرات مهم
* اثرات ضد میکروب
قسمتهای مختلف گیاه مسواک به علت دارا بودن تانن، ترکیبات گوگردی و ترکیبات ایزوتیوسیانات دارای اثر ضدمیکروبی قوی و گسترده بر روی انواع میکروارگانیسم ها است. دهها تحقیق در جهان نشان داده است که این اثرات به خصوص در مورد میکروارگانیسم های غیر هوازی مانند استرپتوکوکوس موتانس، که باعث پوسیدگی دندان میباشد، انتخابی و ایده آل است.
* اثر ضد زخم
اثر ضد زخم چوب مسواک مربوط به وجود فلاوونوئیدها و تانن های موجود در آن است. گرچه ترکیبات دیگری در این مورد دخالت دارند و مسلماً موثر میباشند، ولی دو دسته مواد مذکور که اثر ضد زخم آنها قوی میباشد، علت اصلی این خاصیت هستند.
* اثر دترجنت (پاککنندگی و ضد جرم دندان)
کلراید قابل توجه موجود در چوب مسواک به عنوان یک دتر جنت قوی عمل نموده و از ایجاد جرم روی دندانها جلوگیری میکند؛ به همین دلیل افرادی که به طور طولانی از چوب مسواک استفاده میکنند (بعضی کشورهای عربی مانند عربستان سعودی) اصولاً دندانهای سفیدی دارند.
* اثر ضد پوسیدگی دندان
فلوراید قابل توجه به همراه ترکیبات گوگردی، تاننی و ایزوتیوسیاناید موجود در گیاه مسواک باعث خاصیت قوی ضد پوسیدگی دندان در ساقه های گیاه شده است.
واقعا اگر مردم جهان درک صحیحی از معارف این دین آسمانی و دستورات بهداشتی آن داشتند یک نفر غیر مسلمان در کل دنیا دیده نمی شد.
رسول الله(ص) میفرمایند:
السواک مطهرة للفم مرضاة للرب: مسواک زدن، دهان را پاک و پروردگار را راضی مینماید.
لولا أن أشق علی أمتی لأمرتهم بالسواک مع کل وضوء: اگر بر امت من سخت نبود حتماً به آنها دستور میدادم که با هر وضویی مسواک بزنند.
[/item][item type=accs title=”بلیچینگ یا سفید کردن دندان چیست؟”]
با افزایش سن در انسان به خاطر نفوذ رنگدانه های مواد غذایی در داخل جسم دندان ها و همچنین به خاطر رسوب عاج در داخل دندان به تدریج رنگ دندان ها به سمت زردی می رود.
برای کاهش این ته رنگ از موادی استفاده می شود که بر پایه مولکول های پر اکسید هیدروژن ساخته شده اند این مواد با نفوذ در داخل دندان مولکول های رنگی را شکسته و به مولکول های بی رنگ تبدیل می کنند. این کار هم در مطب در یک جلسه و هم در خانه قابل انجام است.
نتیجه درمان دائمی نبوده و معمولا رنگ دندان در طی شش ماه به تدریج برمی گردد و نیاز است که این کار تکرار شود
در آمریکا افراد زیادی هر از چند مدت یکبار از این مواد برای سفید کردن دندان ها استفاده می کنند.
در صورتی که این مواد بلعیده نشوند عوارضی ندارند اما چون متشکل از رادیکال های آزاد هستند در دوران بارداری نباید استفاده شوند.
بعد از این عمل احتمال حساس شدن دندان ها وجود دارد بنابراین در صورتی که دندان های جلوی شما دارای پوسیدگی و ترمیم هستند یا اینکه مشکل تحلیل لثه دارید نباید از این مواد استفاده کنید. چون به شدت دندانهای شما را حساس خواهد کرد.
هر چه سن شما پایین تر و دندان جوانتر باشد پاسخ به درمان قابل توجه تر است بنابراین در افراد مسن کمتر نتیجه بخش هستند.
حتما تحت نظر دندانپزشک استفاده شوند. از مصرف خودسرانه خودداری کنید
سفید کردن در خانه با نام علمی هوم بلیچیگ
دندانپزشک باید از دهان شما یک قالب تهیه و یک تری مخصوص بلیچینگ به لابراتوار سفارش دهد. این تری برای مدت طولانی برای شما قابل استفاده است. سرنگ های ماده سفید کننده را دندانپزشک به شما معرفی خواهد کرد. در مجموع هزینه ساخت تری چندان زیاد نیست بعد از دو هفته استفاده، اثر آن بین سه تا 6 ماه باقی می ماند. مزیت این روش این است که خودتان هم می توانید ژل بلیچ کننده را از فروشگاه های دندانپزشکی سفارش دهید اما دستور استفاده و ساخت تری را بایستی از دندانپزشک دریافت کنید.
در نتیجه بعد از یکبار هزینه اولیه فقط هزینه مواد مصرفی برای شما باقی خواهد بود. که چندان زیاد نیست.
[/item][item type=accs title=”دهانشویه فلوراید؟”]
مكانيسم اثر : يون فلورايد در استحكام دندان موثر مي باشد . فلورايد جذب مواد معدنی در دندان را افزایش می دهد. همچنین يون فلورايد باعث افزايش مقاومت دندان به اسيد مي شود و از پوسيدگي دندان جلوگيري مي كند . بعلاوه اینکه اثر مستقیم ضد باکتریایی دارد
موارد مصرف : اين دارو به عنوان پيشگيري كننده در پوسيدگي دندان مصرف مي شود. بخصوص در بیمارانی که ریسک پوسیدگی در آن ها بالاست و مصرف قند بالایی دارند
احتیاط
استفاده آن در كودكان زير 6 سال به جهت عدم توانايي آنها در استفاده از دهانشويه توصيه نمي گردد .
در هنگام استفاده آن در كودكان بايد مراقب بود تا كودك دهانشويه را نبلعد .
از ريختن سديم فلورايد در شيشه خودداري نماييد و در هنگام استفاده ميزان مورد نظر از دارو را مستقيما داخل دهان بريزيد. فلوراید با سیلیکای شیشه واکنش می دهد و یون های فلوراید خنثی می شوند
مقدار مصرف :دهانشويه را به مدت 1 دقيقه در دهان نگه داريد و سپس دور بريزيد و بعد از آن تا یک ساعت از خوردن و آشاميدن خودداري نماييد. بهتر است در پایان شب وقتی مسواک و نخ دندان کشیدید و قرار است به رختخواب بروید از آن استفاده کنید تا فلوراید تا صبح بر روی دندان باقی بماند
بارداري و شيردهي : بهتر است در این دوران استفاده نشود.
اشكال داروئي :دهانشويه سديم فلورايد 2/0% در بطريهاي 250 ميلي ليتري به بازار عرضه مي گردد . که دو بار در هفته مورد استفاده قرار می گیرند
شرايط نگهداري :اين محلول بايد در دماي كمتر از 30 درجه سانتيگراد نگهداري شود .
[/item][item type=accs title=”اثرات مضر نوشابه های گازدار بر دندان؟”]
نوشابه هاي گازدار تركيبي از آب، مواد رنگي و طعم دهنده ها و گازكربنيك يا دي اكسيد كربن خوراكي است مصرف مستمر آن ها به دليل وجود مواد رنگي و گاز كربنيك سبب بروز اختلالاتي مانند پوكي استخوان، كهير، عوارض تنفسي، گوارشي و رفتاري مي شود. بعلاوه قند موجود در اين نوشابه ها موجب افزايش وزن، چاقي و عوارض ناشي از آن مانند ديابت، بيماري هاي قلب و عروقي مي شود و مصرف بي رويه اين نوشيدني ها خطرها و آسيب هاي جدي را به دنبال خواهد داشت.
نوشابه برای دندان شیری بسیار خورنده است. بگونهای که دندان کودک در یک ظرف نوشابه حل میشود. همچنین برای دندانهای دائمی بدلیل کاهش مقاومت به خوردگی مضر است.
ماهیت اسیدی نوشابه های گازدار مواد معدنی سطح دندان را حل می کنند. بخصوص اگر بلافاصله پس از خوردن نوشابه مسواک بزنید چون مواد معدنی دندان با اسید موجود در نوشابه نرم شده اند به راحتی برداشته شده و اگر این عادت مدت طولانی تکرار شورد باعث سایش شدید طوق دندان ها می شود.
پس در صورت مصرف نوشابه برای 20 تا 30 دقیقه مسواک نزنید و تنها دهان خود را با آب بشوئید تا قند و اسید نوشابه از دهان شما حذف گردد. مواد معدنی موجود در بزاق به طور طبیعی مواد معدنی از دست رفته را جبران می کنند.
چند سال پیش بیماری مراجعه کرد که دارای سایش های شدید در طوق دندان ها بود علت را که در رفتار غذایی و بهداشتی او جستجو کردم به مصرف مرتب نوشابه و مسواک زدن بلافاصله بعد از نوشیدن نوشابه رسیدم.
[/item][item type=accs title=”من که عصب کشی کردم چرا هنوز دندونم درد میکنه؟”]
عصب کشی یا اندو درمانی است که در آن بافت نرم داخل دندان (عروق و اعصاب) که ملتهب یا عفونی شده و دیگر قادر به انجام وظایف خودش نیست، خارج می شود و با یک ماده خاص داخل ریشه های دندان پر می شود.( شکل زیر از چپ به راست دندان عفونی-دندان باز شده برای عصب کشی-دندان پرشده بعد از عصب کشی)
بدانید که ما فقط به داخل دندان دسترسی داریم بنابراین عفونت و التهابی که اطراف ریشه حضور دارد عامل اصلی درد بعد از عصب کشی است. بخصوص اگر پر کردگی یا روکش دندان مذکور کمی بلند باشد به شدت در افزایش درد نقش بازی می کند. رفع التهاب اطراف ریشه نیازمند 7-10 روز زمان است
پس درد تا یک هفته یا ده روز بعد از درمان عصب کشی طبیعی است. البته حدود 50 % دندان ها این درد را تجربه می کنند. بهترین مسکن برای این درد مسکنی است به نام نووافن که ترکیبی است از کافئین-استامینوفن و پروفن که هر 5 تا 6 ساعت بلافاصله بعد از عصب کشی آن را مصرف کنید( حداقل دو تا سه روز مرتب و در ادامه در صورت باقی بودن درد) حتی بهتر است قبل از جلسه عصب کشی یکعدد از آن را مصرف کرده باشید. بدانید اگر از همان ابتدا مصرف مسکن را مرتب تکرار کنید درد بروز نمی کند ولی اگر بعد از بروز درد مصرف شود اثر آن به مراتب کمتر خواهد بود.
این درمان هم توسط دندانپزشکان عمومی و هم توسط متخصصان درمان ریشه (متخصص عصب کشی/اندو) قابل انجام است.
اما اگر مدت طولانی تری یا درد ادامه پیدا کند یا اینکه چند ماه یا چند سال بعد از عصب کشی درد بروز کند حتما مجددا به همان دندانپزشک مراجعه کنید تا علت را جستجو کند. ممکن است التهاب در اطراف دندان ریشه مجددا ایجاد شده باشد و دندان نیازمند عصب کشی مجدد باشد.
مهم.مهم.مهم: دندان عصب کشی شده را بلافاصله یا بافاصله یک هفته یا ده روز بعد از عصب کشی پر کنید و گرنه عفونت از حفره دهان مجدد وارد کانال های پر شده دندان می شود. بخصوص اگر پانسمان دندان بیافتد. حتی دندان دارای پانسمان نیز حداکثر یک ماه می تواند در همان حالت رها شود.
[/item][item type=accs title=”درمان آفت دهان”]
درمان آفت
واقعیت این است که دلیل بروز آفت در هر فرد میتواند متفاوت باشد برای همین هنوز دلیل مشخصی برای ایجاد این ضایعه مطرح نشده است. اما عوامل موثر در ايجاد آفت به دو دسته عوامل اتيولوژيک (مانند عوامل باکتريايي، عوامل ويروسي، اختلالات ايمونولوژيک، عوامل ژنتيکي، کمبود آهن و ويتامين هاي گروه B) و عوامل تسريع کننده (مانند عوامل آلرژيک، تروما، عوامل رواني، شرايط هورموني و…) تقسيم ميشوند.
درمان های مرسوم برای التیام آفت
مخلوط دیفن هیدرامین و سفالکسین روی دو جزء ضد التهابی و ضد باکتریایی عمل میکند. به خاطر احتمال عفونت قارچی در حین استفاده از این ترکیب امروزه در کتاب های بیماریهای دهان دیگر توصیه نمی شود. مگر همان مخلوط دیفن هیدرامین و شربت معده
قطره میرتکس: از اسانس گیاه مورد ساخته شده است که از قدیم برای التیام زخم های بدن استفاده میشده است و خاصیت ضدمیکروبی دارد. عیب آن سوزانندگی و تعدد دفعات استفاده آن است.دستور مصرف:6-5 بار در روز، هر بار 10 قطره از محلول ميرتکس را روي يک تکه پنبه کوچک ريخته و به مدت 30-20 ثانيه روي ضايعه آفتي قرار دهيد.موارد منع مصرف:دوران بارداري، شيردهي، کودکان، بيماران مبتلا به کانسر
پمادی تریادنت که روی جزء ضد التهابی کار میکند. نه تنها سوزاندگی ایجاد نمیکند بلکه سوزش زخم را هم از بین میبرد و روی زخم میچسبد و در نیم ساعتی روی زخم میماند دارو را آهسته آهسته تحویل سلولهای ناحیه مورد نظر میدهد
[/item][item type=accs title=”شرایط لازم برای انجام درمان فیشورسیلنت چیست؟”]
فیشورسیلنت یا بستن شیارهای دندان های آسیا یک سری شرایط دارد: 1. دندون تازه روییده باشد 2. لثه از روی سطح آن کاملا کنار رفته باشد 3. هیچگونه پوسیدگی نداشته باشد 4. دندان دارای شیار های عمیق مستعد پوسیدگی باشد . در بعضی دندان ها شیارها کاملا به هم رسیده اند و نیازی به فیشورسیلنت ندارند
حضور پوسیدگی یعنی عدم تجویز فیشورسیلنت. در این حالت باید پوسیدگی کاملا برداشته بشود و دندان پر شود. زیرا پوسیدگی در زیر فیشورسیلنت میتواند پیشرفت کند و مشکل جدی برای دندون ایجاد کند
[/item][item type=accs title=”معیار های انتخاب مسواک مناسب”]
معیار های انتخاب مسواک مناسب
امروزه در بازار با مسواک هایی با شکل های بسیار عجیب و غریب مواجه میشوید که انتخاب یک مسواک خوب را مشکل میکند. اما این شکل های عجیب و غریب بیشتر جنبه تجاری دارند و همان مسواک با شکل معمولی از همه مسواک ها میتواند بهتر عمل کند. این را بدانید که بهترین مسواک برای بهترین تکنیک مسواک زدن که روش بس نام دارد مسواکی است نرم با موهای کاملا عمود بر سطح سر مسواک — مسواک های با موهای خشن یا هارد به دندان ها و لثه صدمه میزنند و عمل پاک کردن شیار لثه ای را نمی توانند انجام دهند. موهای زاویه دار و مورب نیز بیشتر از اینکه مفید باشند مزاحم تمیز کردن شیار لثه ای هستند.
[/item][item type=accs title=”سفید کردن دندان ها یا بلیچینگ”]
با افزایش سن در انسان به خاطر نفوذ رنگدانه های مواد غذایی در داخل جسم دندان ها و همچنین به خاطر رسوب عاج در داخل دندان، دندان به تدریج به سمت زردی می رود
برای کاهش این ته رنگ از موادی استفاده می شود که بر پایه مولکول های پر اکسید هیدروژن ساخته شده اند این مواد با نفوذ در داخل دندان مولکول های رنگی را شکسته و به مولکول های بی رنگ تبدیل می کنند. این کار هم در مطب در یک جلسه و هم در خانه قابل انجام است.
نتیجه درمان دائمی نبوده و معمولا رنگ دندان در طی شش ماه به تدریج برمی گردد و نیاز است که این کار تکرار شود
در آمریکا افراد زیادی هر از چند مدت یکبار از این مواد برای سفید کردن دندان ها استفاده می کنند.
در صورتی که این مواد بلعیده نشوند عوارضی ندارند اما چون متشکل از رادیکال های آزاد هستند در دوران بارداری نباید استفاده شوند.
بعد از این عمل احتمال حساس شدن دندان ها وجود دارد بنابراین در صورتی که دندان های جلوی شما دارای پوسیدگی و ترمیم هستند یا اینکه مشکل تحلیل لثه دارید نباید از این مواد استفاده کنید. چون به شدت دندانهای شما را حساس خواهد کرد.
هر چه سن شما پایین تر و دندان جوانتر باشد پاسخ به درمان قابل توجه تر است بنابراین در افراد مسن کمتر نتیجه بخش هستند.
حتما تحت نظر دندانپزشک استفاده شوند. از مصرف خودسرانه خودداری کنید
[/item][item type=accs title=”دندان عقل اگر نهفته باشد باید حتما جراحی شود.”]
به چند عامل بستگی دارد:
1. دندان عقل نهفته نباید مشکلی از لحاظ بهداشت و افزایش خطر پوسیدگی و بیماریهای لثه برای خود و دندان مجاورش ایجاد کرده باشد و گرنه جراحی و خارج کردن آن ضروری است.
2. سن بیمار: که اگر زیر30 سال باشد از آنجا که در این سنین خطر بروز تومور و ضایعات پاتولوژیک اطراف دندان عقل وجود دارد حتی اگر دندان عقل نهفته مشکلی برای سایر دندان ها ایجاد نکرده معمولا باید با جراحی خارج شود. هر چند این ضایعات شیوع کمی دارند اما برخی از آن ها خطرناکند بنابراین به ریسک نگه داشتن یک دندان نهفته نمی ارزد
3. جراحی دندان برای بیمار، مشکل شدیدتری مثل قطع اعصاب فک یا مشکلات شدید ترمیم پس از جراحی شدید ایجاد نکند.
پس اگر در بیمار بالای 30 سال یک دندان عقل نهفته بدون علامت و عفونت و بدون ایجاد مشکل در استخوان فک مدفون شده معمولا دیگر نیازی نیست خارج شود زیرا بعد از 30 سالگی ریسک بروز تومورهای اطراف دندان های نهفته به شدت کاهش میابد و چون مشکلات بعد از عمل (تورم درد و مدت بهبودی) به خاطر کاهش قدرت ترمیم بافت ها در این سن زیادتر است ترجیح میدهیم به دندان کاری نداشته باشیم .
[/item][item type=accs title=”کاریردهای جراحی فک چیست؟”]
افراد زیادی در جامعه هستند که از مشکل اندازه فک بالا و پایین خودشان ناراضی هستند و نمی دانند که روش هایی جهت اصلاح این نازیبایی ها وجود دارد.
اگر شدت اختلاف اندازه فک بالا و پایین کم باشد می توان آن را به کمک ارتودنسی درمان کرد. اما اگر این اختلاف اندازه بیش از یک مقدار مشخص باشد ارتودنسی به تنهایی دیگر قادر به اصلاح آن نمی باشد و جراحی فک نیز به بیمار توصیه می شود اما معمولاً برای منطبق شدن فکین بعد از جراحی نیاز به یک دوره درمان ارتودنسی قبل و بعد از جراحی می باشد.
جراحی فک توانایی اصلاح موارد زیر را دارد
1. بزرگی یا کوچکی بیش از حد فک بالا یا پایین (که در نیمرخ فرد مشهود باشد)
2. زیاد دیده شدن لثه ها در حین لبخند = این کار با بالا بردن فک بالا انجام می گردد
3. کاهش یا افزایش ارتفاع قسمت تحتانی صورت
4. اصلاح عدم تقارن فکین در سمت چپ و راست
5. اصلاح میزان برجستگی چانه
6. اصلاح عدم تقارن چانه
7. اصلاح عدم تماس دندان های قدامی یا خلفی در حین جویدن
[/item][item type=accs title=”چه خمیر دندانی استفاده کنیم”]
خمیر دندان تشکیل شده از یک سری مواد ساینده ، فلوراید و مواد جلوگیری کننده از رسوب پلاک و جرم به همراه مواد حساسیت زا و اسانس
اثر آن تقویت اثر پاک کنندگی مسواک هست.
فلوراید خاصیت ضد پوسیدگی و ضد باکتری دارد
مواد ضد جرم از چسبیدن باکتری ها و پروتئین های بزاق به سطح دندان که شروع پروسه تشکیل جرم هستند جلوگیری می کند.
مواد حساسیت زا منافذ میکروسکوپی سطح ریشه و عاج دندان را مهر و موم می کنند
افراد مختلف استعدادمختلفی به بیماری هایی چون پوسیدگی- حساسیت دندانی و مشکلات لثه دارند
اگر پوسیدگی در دهانتان زیاد است از خمیر دندان های با فلوراید بالا که با عناوینی همچون cavity protection و anti-cavity (ضد پوسیدگی) بر روی جعبه مشخص می شوند استفاده کنید.
اگر مشکلات لثه ای زیادی دارید خمیر دندان های Anti tartar (ضد جرم) استفاده کنید.
اگر حساسیت دندانی دارید و دندان های شما با آب سرد یا نمک و شیرینی تیر میکشند خمیر دندان های sensitive و Sensodyne به شما کمک خواهند کرد.
خمیر دندان های whitening , smokers برای سفید کردن و برداشتن رنگدانه های سطحی و تنها باید 1-2 بار در هفته استفاده می شوند
سعی کنید خمیر دندانی را انتخاب کنید که مخاط دهان شما به آن حساس نباشد و در صبحگاه احساس بدمزگی در دهانتان نداشته باشید. این بسته به باکتری های موجود در دهان هر فرد میتواند متفاوت باشد. اما به صورت دوره ای هم خمیر دندان خود را عوض کنید تا باکتری های دهانتان به آن خمیر دندان خاص مقاوم نشوند
[/item][item type=accs title=”آدامس ضد پوسیدگی چطور عمل میکند؟”]
امروزه گردش مالی زیادی در کشورها به آدامس های ضد پوسیدگی و بدون قند اختصاص داده می شود
آدامس باعث تحریک ترشح بزاق می شود. بزاق سرشار از مواد از معدنی و ضد باکتری است که از پوسیدگی جلوگیری میکند. همچنین فعالیت عضلات گونه، لبها و زبان در طی جویدن سطح دندان ها تاحدی تمیز میکنند.
آدامس های ضد پوسیدگی شیرین هستند اما قند آن ها به جای گلوکز که شدیداً پوسیدگی زاست قندی است به نام زایلیتول که نمی تواند توسط باکتری های دهان جذب و مورد استفاده قرار گیرد. درحالی که گلوکز توسط باکتری های دهان تبدیل به اسید شده و این اسید بافت معدنی دندان را بر می دارد. ترش شدن دهان بعد از مصرف شیرینی، نان، چیپس و پفک به دلیل تولید همین اسید است.
زایلیتول در روده هم جذب نمی شود بنابراین در افرادی که قند خون بالا دارند بر آدامس های معمولی ارجح است.
خوشبختانه جدیدا شرکت مینو آدامسی با همین خصوصیات تولید کرده. که در افزایش نرخ ارز قیمت آن کمتر تحت تاثیر قرار گرفته است!
توصیه می کنم حتما از آدامس ها بخصوص بعد از غذا که دهان به مدت 1 ساعت اسیدی است استفاده کنید بخصوص در مواقعی که به مسواک دسترسی ندارید.
توجه****هر آدامس تنها برای نیم ساعت جویده شود بعد از این مدت آدامس شبیه توپی از باکتری های دهان خواهد شد که شما در دهانتان این ور و آن ور میکنید زیرا باکتری های دهانتان را جذب می کند بنابراین اثرات مفید آن از دست می رود****
[/item][item type=accs title=”پودرهای سفید کننده چه هستند؟”]
پودرهای سفید کننده و خمیردندان های سفیدکننده که تحت عناوین whitening یا smokers در بازار موجودند فقط برای برداشت رنگدانه های سطحی مفیدند مثل آنچه در قسمت رنگدانه با شکل نشان دادم. این مواد حاوی مواد ساینده هستند. بنابراین نباید به صورت مداوم استفاده شوند زیرا باعث سایش مینای دندان می شوند. حداکثر یک یا دو بار درهفته آن هم در صورت لزوم از آنها استفاده کنید.
اما برای سفید شدن جسم دندان همانند شکلی که اینجا آوردم باید از روش Bleaching استفاده کنید. این مواد به صورت ژل هستند و حتما باید تحت نظارت دندانپزشک استفاده شوند.
برای شما که عجله دارید قابل انجام در یک یا دو جلسه در مطب به مدت 30 تا 45 دقیقه هست. بدین صورت که این ژل به مدت 30 تا 45 دقیقه در مطب روی دندان های شما قرار می گیرد و با نفوذ به داخل دندان آنرا سفید می کنند. البته مدل دیگری هم دارد که در منزل استفاده می شود و حداقل دو هفته باید طبق دستور استفاده شود. این ماده مولکول های رنگی داخل جسم دندان را میشکند و به مولکول های کوچکتر که بی رنگ هستند تقسیم می کند. (مشابه یک آبنبات رنگی که وقتی خرد می شود خرده های آن دیگر رنگی نیستند) در این روش بافت دندان برداشته نمی شود اما در صورتی که فرسایش لثه یا ترمیم روی دندان های جلویتان دارید توصیه نمی شود چون باعث حساس شدن دندان ها می شود.
اگر به درستی استفاده شود عارضه ای نداشته اما اثر آن حداکثر تا شش ماه باقی است زیرا مولکول های کوچک دوباره بهم متصل شده و در طولانی مدت زردی دندان برگشت می کند. در آمریکا افراد زیادی هستند که مرتباً از این مواد برای سفید ماندن دندانهایشان استفاده می کنند.
[/item][item open=1 type=accs title=”آیا جرمگیری به مینای دندان صدمه میزند؟”]
متاسفانه متاسفانه اکثریت بیماران ما فکر می کنند که جرمگیری دندان ها را از بین می برد یا فضای بین آن ها را باز می کند.
جرم اطراف دندان به مرور به خاطر سمومی که ترشح میکنه استخوان اطراف دندان رو از بین میبره و بعد از چند سال به دلیل خورده شدن استخوان دندان لق شده و دیگر قابل نگهداری نیست. این باکتری ها داخل هوای تنفسی هم می شوند و باعث مشکلات ریوی نیز می شوند. اخیرا در مطالعات مشخص شده که سموم همین باکتری ها وقتی از لثه وارد جریان خون می شود ریسک سکته و بیماریهای قلبی را افزایش می دهد و مشکلات بیماران دیابتی در کنترل قند خون را افزایش می دهد و حتی باعث تولد زودرس نوزاد در خانم های باردار میشود. شاید به همین دلیل باشد که اسلام اینقدر بر بهداشت دهان تاکید دارد. حضور جرم همچنین باعث بوی بد دهان در افراد می شود……………………………
بنابراین درصورتی که جرمی در دهانتان هست در جرمگیری شک نکنید. درست است که ممکن است باعث حساس شدن دندان های شما تا چند روز شود اما در صورت مسواک زدن دقیق و استفاده از خمیر دندان های ضد حساسیت برطرف خواهد شد و با روش مسواک زدن صحیح که در پست های قبلی آموزش داده شد هیچ گاه جرمی روی دندان های شما رسوب نخواهد کرد که به جرمگیری مجدد احتیاج داشته باشید. جرمگیری اگر به درستی انجام شود ضرری برای دندان نداشته هیچ باعث حفظ آن و سلامت دهان و بدن می شود.
اما باز شدن فضا بین دندان ها که برخی عنوان میکنند. وقتی جرم استخوان را تحلیل می برد کم کم لثه فرسایش میابد و خورده می شود اما چون فضای بین دندانها با جرم پر شده اند شما فضاهی خالی را نمی بینید در حالی که جرم آنها را ایجاد کرده. وقتی جرم ها برداشته می شوند این فضاها باز میشوند و سلامت لثه برقرار میشود. پس جرم گیری این فضا را ایجاد نکرده بلکه جرمی که اکنون حذف شده قبلا این کار را کرده است. مثل شکلی که گذاشتم.
پس یک بار جرمگیری کنید و سپس اثرات آن را با رعایت بهداشت دقیق برای همیشه نگهدارید.
[/item][item type=accs title=”چه راههایی برای رفع بهم ریختگی وجود دارد؟”]
برای افرادی که دارای مشکل بهم ریختگی دندانی هستند اما به دلیل روابط اجتماعی نمی توانند از ارتودنسی معمول استفاده کنند روش های نوین دیگری نیز وجود دارد.
1. ارتودنسی از سمت داخل دندان ها (ارتودنسی لینگوال)…شکل بالا چپ….
2. ارتودنسی با براکت های شفاف و سیم های پوشش دار: هر چند درمان ارتودنسی را دشوارتر و طولانی تر می کند اما گاهی برخی بیماران این روش را انتخاب می کنند…شکل بالا راست…
3. ارتودنسی با وسایل شفاف که در تبلیغات به آن ارتودنسی نامرئی گفته میشود: در این روش از وسایلی شبیه نایت گارد که یک پلاک شفاف پلاستیکی است استفاده می شود تا دندان ها را به موقعیت خود حرکت دهند اما باید توجه کرد این روش تنها برای بهم ریختگی های جزئی موثر است و در بهم ریختگی های شدید کاربردی ندارد…شکل های ردیف پایین….
4. درمان ونیر کامپوزیت یا پرسلن(چینی): اگر بهم ریختگی تنها در دندانهای قدامی باشد و مقدار آن کم باشد و سن فرد نیز بالای 25 یا 30 سال باشد گاهی بهتر است چرخش ها و تو رفتگی ها را با یک لایه نازک از مواد همرنگ دندان(کامپوزیت) یا یک لایه پرسلن اصلاح کرد.
**** متاسفانه دیده شده تعدادی از دندانسازان و دندانپزشکان تجربی سودجو برای اصلاح بهم ریختگی های دندانی اقدام به روکش کردن دندان های سالم می کنند. درمان روکش تنها برای دندان های به شدت تخریب شده استفاده می شود و استفاده از آن برای رفع بهم ریختگی دندان ها یک جنایت در حق بیمار است زیرا تراش روکش بخش زیادی از بافت سالم دندان را حذف می کند و حیات بلندمدت دندان را به خطر می اندازد*******
برای انتخاب درمان مناسب جایگزین به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید
[/item][item type=accs title=”تفاوت جرم، رنگدانه و پوسیدگی چیست؟”]
جرم (کالکلوس): رسوبات سختی متشکل از مواد معدنی بزاق و باکتری های بیمای زا برای لثه است جرم ها را باید با جرمگیری برطرف نمود زیرا برای سلامت لثه و همچنین دستگاه تنفسی و قلب و عروق مضر بودن آن ها به اثبات رسیده است.
رنگدانه (استین): رسوباتی که حجم ندارند و بر اثر فعالیت باکتری های رنگ ساز موجود در دهان ایجاد می شوند یا اینکه ناشی از مواد غذایی رنگ دار مثل چای و قهوه یا سیگار است. در صورتی که مشکل زیبایی برای بیمار ایجاد کند با پالیش کردن سطح دندان قابل برداشت هستند
پوسیدگی: تخریب بافت دندان که به صورت نرم شدن بافت معدنی دندان یا ریختن دیواره های دندان خودش را نشان می دهد. درمان آن برداشت پوسیدگی و پرکردن دندان است.
[/item][item type=accs title=”متخصص ارتودنسی کیست؟”]
ارتودنتسيت به فردی گفته می شود که در زمینه علم ارتودنسی مدرک دکتری تخصصی دریافت نموده است. بدین معنی که پس از اخذ درجه دکتری عمومی دندانپزشکی (در مدت 6 سال) و قبولی در آزمون تخصصی، پس از سه تا چهار سال تحصیل، درجه دکتری تخصصی ارتودنسی را دریافت نموده است. در طی دوره تخصصی ارتودنسی، رشد و نمو دهان، فك و صورت و دندان ها، تكنيكهاي جديد و تحقيقات مورد تأكيد قرار ميگيرد و پس از دریافت مدرک دکتری تخصصی، فرد می تواند به طبابت در اين رشته يا پژوهش و آموزش در دانشگاه بپردازد.
علم ارتودنسی از زمینه های تخصصی علم دندانپزشکی بوده و باید به خاطر داشت که درمان های ثابت ارتودنسی در تمام کشورهای پیشرفته، از حیطه کاری دندانپزشکان عمومی، خارج است.
علم ارتودنسی رابطة كاري نزديكي با متخصص دندانپزشكي كودكان و دندانپزشكان عمومي دارد تا بتواند تغييرات مطلوبي در لبخند يك فرد به وجود آورد.
[/item][item type=accs title=”دندان عقل”]
دندان عقل که همان دندان آسیای بزرگ سوم می باشد آخرین دندانی است که در سن 17 تا 25 سالگی در حفره دهان رویش می یابد. (به دلیل همزمانی رویش آن با بلوغ ذهنی و اجتماعی و جسمی به آن دندان عقل هم گفته می شود)
این دندان نیز همانند سایر دندان های آسیا که وظیفه آسیاب کردن غذا را دارند اگر در محل مناسب و با حالت مناسب و شکل مناسب رویش پیدا کند به جویدن غذا کمک می کند و اصلاً نیازی به کشیدن آن نیست. به شرطی که با بهداشت مناسب از پوسیدگی آن جلوگیری کنیم یعنی با نخ کشیدن و مسواک زدن دقیق آن را حفظ کنیم.
اما به دلیل اینکه در بشر جدید فک بالا و پایین به دلیل رژیم غذایی نرمتر در حال کوچک شدن است اغلب فضای کافی برای رویش آن وجود ندارد و باعث نهفتگی یا آسیب به دندانهای مجاور یا عفونت و التهاب لثه موجود در ناحیه میشود در این موارد می بایست خارج شود یا اینکه به کمک جراحی کشیده شود.
[/item][/cws-widget][/col][/cws-row]